top of page

Doğal Sağlık

ERİK SİRKESİ.JPG
Bağışıklık Sistemi

Doğal Sirkeler, Probiyotikler, Prebiyotikler

SAĞLIK AÇISINDAN SİRKE

Doğal sirkeler elde edildikleri bölgenin iklim özellikleri, meyve çeşidi ve kalitesine bağlı olarak farklı renk, tat, aroma, koku ve tortu içerirler. %100 Doğal ürünlerde bu değerler her üretim sezonu için farklılıklar arz eder. Doğal Sirke içeriğindeki şeker oranı, asitlik düzeyi kullanılan meyve çeşidine göre farklılık arz eder. Sanayide üretilen sirkelerdeki standart tat, standart aroma, standart koku, standart asitlik, standart keskinlik doğal sirkelerde her zaman standart değerlerde olmayıp üretildiği zamana özgü doğallık içerir. Doğal sirkelerde sirkeleşme süreci paketlenip kullanıma sunulmasına rağmen  hava ile temas etmesi halinde devam edebilir. Gereğinden fazla sirkeleşme sürecinde doğal sirke renk, tat ve asitlik düzeyinde değişmeler olabilmektedir. Bütün bu sayılan özellikleri ile Doğal sirkeler sağlık açısından çok yararlıdır. Sürdürülebilir Sağlıklı bir yaşam için  Bir evde içme suyundan sonra bulunması gereken en temel  koruyucu, besleyici, tedavi edici gıda Doğal sirkelerdir.

Sirkelerin içeriğinde bulunan organik asitler, amino asitler, fenolik bileşikler ve melanoidinler gibi biyoaktif bileşiklerden dolayı sağlık üzerine çok yararlı etkileri bulunmaktadır. Sirkede bulunan bu bileşiklerin antimikrobiyel, antioksidan, antidiyabetik, kardiyovasküler hastalıklarda koruyucu etkisi, antikarsinojenik, antitümör, antienfeksiyon etkilerinin olduğu ve çeşitli sağlık uygulamalarında kullanıldığı bilinmektedir. Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmalar üzerinde baskılayıcı etkisi, dezenfektan özelliği, patojen bakterilere karşı antibakteriyel etkisi, kan şekeri kontrolü, lipit metabolizmasını düzenleyici ve kilo verdirici özelliği yapılan araştırmalarda ortaya konulmuştur.

               Sirkeler elde edildiği meyvelere göre prebiyotik ve probiyotik  özellikler göstermektedir. Sirkelerin prebiyotik ve probiyotik içerikleri sebebiyle bağışıklık sistemi güçlenmekte netice olarak hastalığa neden olan patojenlerin gelişimi engellenmektedir.

                                                               ARGE Derleyen ve hazırlayan : Osman ERTÜRK

Devamını Oku
69431252_955948724744864_383467109392737
Sağlıklı Beslenme

Ev Yapımı El Yapımı Doğal Ürünler

 Doğal Sirkeler

%100 Doğal yöntemlerle hiçbir kimyasal ve mekanizasyon kullanılmadan elde edilen sirkelerimiz hiçbir tatlandırıcı, renklendirici, asitlik artırıcı ve düzenleyici, aroma verici/artırıcı, alerjen içermemektedir. Doğal ürünlerden elde edilen mayalar kullanılabilmektedir. Karışık cins meyveler ile sirke renkleri oluşmaktadır.

Doğal sirkeler tamamen doğal olarak yetiştirilen meyvelerden elde edildiği için, üretim sezonu içindeki iklim verilerine göre farklı aroma, asitlik ve doğal şeker düzeyine sahiptirler.

Doğal Sirkeler her üretim sezonunda standart renk, aroma ve asitlik düzeyine sahip değildirler. Renk, aroma ve asitlik her üretim partisi için farklılık arz eder. Doğal sirkelerin üretim periyodu 1 yıl ile 2 yıl arasındadır. Fabrikasyon olarak üretilen sanayi ölçekli olarak üretilen sirkeler gibi renk, aroma, asitlik düzenlenmez. Koruyucu madde katılmaz.

Doğal sirkeler her zaman sirkeleşme sürecinde olabilir. Zamanla sirkenin aroması, asitliği, rengi değişiklik arz edebilir.

Doğal sirkeler kesinlikle kapağı açıldığı zaman buzdolabında veya serin, loş, güneş almayan ortamlarda bulundurulmalıdır. Ağzı açık unutulan, sık sık açılarak kısa sürede tüketilmeyen sirkelerde renk, aroma, asitlik düzeyi değişiklik gösterebilir. Hava ile temas eden şişelerde doğal barlanma (sirke anası oluşumu) devam edebilir, zamanla şişe dibinde doğal meyve tortusu olabilir. Doğal sirkelerde son kullanma tarihi  sirkelerin Muhafaza/saklanma koşullarına bağlı olarak değişebilmektedir.

Doğal sirkelerin asitliği 1-5 düzeyinde olup, fabrikasyon sirkelerdeki keskinlik olmayabilir. Kesinlikle mide yanmasına neden olmaz. Kişiden kişiye farklılık arz etmekle birlikte günlük tüketim miktarı 20-50 ml/yetişkin kişi  arasında uygun görülmektedir.

Devamını Oku
SARI KANTARON YAĞI.jpg
Bunları Biliyor Muydunuz ?

Başucu Doğal Yağınız

Kantaron yağının faydaları nelerdir?

Doğanın kalbinden sağlık saçan kantaron yağının faydalarının tamamını sıralamak mümkün değilse de başlıcaları şu şekilde:

  • Kantaron yağı antiseptik özellik gösterir. Yarada mikrop ve iltihap oluşumunu önler.

  • Hücre yenileyici özelliği sayesinde yaranın çabuk kapanmasını sağlar. Yara ve yanık izlerini iyileştirir, yanık acısını hafifletir.

  • Kantaron yağı cilt bakım yağı olarak kullanılabilir. Antiseptik özelliği sayesinde akne ve sivilce oluşumuyla savaşır.

  • Sırt ve bacak ağrılarında masaj yağı olarak kullanılabilir.

  • Kılcal damar görünümlerini azaltır.

  • Bebeklerin pişik tedavilerinde kullanılabilir.

  • Dahilen kullanıldığında kan şekerini düşürücü özelliği bulunur. Fakat fazlası kan şekerinin aşırı düşmesine yol açacağı için günde bir çay kaşığından fazlası içilmemelidir. Doktora danışmadan kür olarak kullanılmamalıdır.

  • Yine dahilen kullanıldığında bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek kabızlığı önler.

  • Egzama ile savaşır.

  • Saç diplerine masaj yaparak uygulandığı zaman saç dökülmeleri ve kepeklenme sorununa çözüm olabilir.

Bin bir derde deva olsa da tedavi olarak kullanacaksanız, özellikle dahilen kullanımdan önce doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Unutmayın ki kantaron yağı bir ilaç değil bitkisel takviyedir.

Kantaron yağı antiseptik ve hücre yenileyici özelliklere sahip.

Kantaron yağı nasıl kullanılır?

Kantaron yağı dahilen ve haricen kullanılabilir.

Haricen kullanımlarda: Yanık ya da yara üzerine birkaç damla damlatılarak masajla o bölgeye yedirilir. Bakım yağı olarak kullanacaksanız güneşe çıkmayacağınız vakitlerde örneğin gece yatarken cildinize birkaç damla damlatmanız ve masaj yapmanız önerilir. Bütün gece cildinizde kalmasında bir sakınca yoktur. Fakat bileğinize bir damla damlatıp bir süre beklerseniz olası bir alerji durumunu önceden gözlemlemiş olursunuz.

Dahilen kullanımlarda: Kantaron yağını bir çay kaşığı olacak şekilde direkt içebilirsiniz. Kantaron yağından ya da kantaron bitkisinden kantaron çayı yapabilirsiniz. Kantaron yağı kullanarak kantaron çayı yapmak için sıcak suya birkaç damla kantaron yağı damlatarak tüketebilirsiniz. Kantaron bitkisini kullanarak kantaron çayı yapmak için ise içme suyunu kaynatarak bir cam demliğe boşaltın. İçine birkaç adet kantaron bitkisi atıp on dakika bekletin. Süzdükten sonra çayınız içime hazır.  

Devamını Oku
bottom of page